Megjelenés: 2019.02.27. Írta: admin Hosszászólás: 0

Mire jó az InfóTükör?

Rengeted infó vesz minket körül. Még azután is, hogy hazaérve kizárjuk a külvilág zaját. Ha csak a legszükségesebbekre szorítkozunk, az is több adat annál, mint amit egyszerre figyelemmel tudnánk kísérni. A kérdés az, hogy tudod-e kontrollálni őket, vagy elveszel közöttük. Ebben segít az InfóTükör.

Az eszköz már most is több adatot képes begyűjteni, mint ami kifér a képernyőjére, pedig a lehetőségeibe éppen csak belecsippentettünk. A jelenleg elérhető 15 modullal lehet

  • dátumot és időt mutatni
  • kinti és benti időjárást/hőmérsékletet megjeleníteni
  • e-mail, naptárat, teendőlistákat nézni
  • kiválasztott tömegközlekedési eszközök indulásáról tájékozódni, és
  • különböző motivációs gondolatokból erőt meríteni.

De ez csak a kezdet. Annak köszönhetően, hogy nem célhardver dolgozik benne, hanem egy általános számítógép,  a tudása folyamatosan, akár a használatba vétel után is bővíthető. Szeretnénk legalább kéthetente egy új funkcióval jelentkezni. Ha van ötleted, javaslatod, kérésed a funkciók bővítésével kapcsolatban, írd meg nekünk!

Legutóbb azt kérték tőlünk, hogy tudjon fényképeket mutatni, mint egy digitális fotóalbum, megadott időközönként cserélgetve a képeket. Lesz ilyen, már dolgozunk rajta. Multimédia-lejátszás, Youtube, tetszőleges hírcsatornából származó hírek, pénzügyi információk (valuta, deviza, tőzsde) mind ott vannak a listán.

Ezeknél sokkal izgalmasabb terület a biztonságtechnika és az otthonautomatizálás. Van biztonsági kamerád a ház körül? Képernyőre vele! Videós kaputelefont vennél? Ezzel is meg lehet csinálni. Nyilvános térfigyelő vagy időjárási kamerák? Persze, működik.
Kicsit keményebb dió, de előbb-utóbb sorra kerül az IoT (“Internet of Things”, “a dolgok internete”) is: azok a kütyük, amik képesek egymással kommunikálni. A zárt és nyílt szabványú otthonautomatizálási rendszerek, a fűtési/hűtési rendszer vagy a napelem inverterének adatai, világítás szabályozása és így tovább.

Személyes kedvencünk az a funkció, hogy térképen megnézhessük, melyik családtagunk hol tartózkodik éppen. A Google Maps telefonon már tud ilyet, itt az idő, hogy a tükörre is kitegyük a képét. A technikai feltételek adottak hozzá, most már csak meg kell írnunk hozzá a programot.

Az eddig leírtak jobbára megjelenítő típusú funkciók, mert a tükör jelenlegi változata elsősorban erre képes. Megtettük az első lépéseket abba az irányba, hogy interakciót is folytathassunk az eszközzel. A fentiekből látszik, hogy mennyi adattal gazdálkodunk, és hogyan fog ez a mennyiség nőni a jövőben. Először arra vállalkozunk, hogy a sok adatot képernyőkre bontva azok között váltogatni lehessen. Megkérdeztünk benneteket, mi legyen ennek a módja. (A szavazás egyébként még nyitva van, kattinthatsz te is.) Dolgozunk egy változaton, közben újakkal kísérletezünk.

A hangvezérlés, gesztusvezérlés, érintőképernyő, arcfelismerés, mesterséges intelligencia rengeteg új utat nyit meg az InfóTükör előtt. Az a célunk, hogy ezeket mind végigjárva olyan eszközt alkossunk, amely a XXI. század információáradatában segít neked kézben tartani az adataidat.

Kategóriák:

Írd meg a véleményed