Megjelenés: 2019.10.20. Írta: admin Hosszászólás: 0

Írt rólunk a hvg

Amikor először találkozik valaki ezzel az enyhén futurisztikus tükörrel, általában a “menő” szó vagy a “nagyon menő” szavak hagyják el a száját. Tény, ami tény, jelenleg kevés ennél komolyabb high-tech értéket képviselő lakberendezési tárgyat tudnánk felsorolni. Ráadásul az InfóTükör még a kicsit ódivatúbb enteriőrökből sem lóg ki, a maga stílusos fakeretével beleolvad a lakásba.

Olyannyira, hogy alaphelyzetben semmi sem árulja el róla: az átlagos tükrök igen limitált képességénél sokkal több lakozik benne. Egészen addig ugyanúgy néz ki, mint egy normál tükör, amíg valaki nem áll elé, vagy nem suhan el előtte.

A hozzánk eljutott példány 160 centiméter magas, 64 centiméter széles és 6 centiméter vastag, vagyis egy tipikus állótükör. Némi megszokást igényel, hogy a reflexiós üveg az egyedi felhasználási mód miatt sötétített kivitelű, vagyis a tükörképünk a megszokottnál némileg sötétebb. Ezenkívül nem árt, ha a közelben van egy konnektor vagy egy hosszabbító, ennek a tükörnek ugyanis elektromos áram is kell a működéséhez. (Persze normál tükörként energia nélkül is használható.)

Okos

Az első bekapcsolást követően körülbelül 1 percnyi idő kell ahhoz, hogy a mintegy 15 kilogramm tömegű tükör “okos” része életre keljen. Ezt követően azonban lényegében már sohasem kell a ki/bekapcsológombhoz nyúlnunk, a készülék ugyanis a már említett mozgásérzékelős elven magától aktiválja, illetve inaktiválja magát. Alapértelmezés szerint a mozgás érzékelését követően 5 percig aktív a képmegjelenítés, ezt követően pedig lemegy alfába a rendszer.

Az aktív tartalom a felső részen, fordított U-alakban jelenik meg egy a tükörbe rejtett számítógépes monitoron. Vagyis amíg mi középen fésülködünk vagy éppen borotválkozunk, addig a tükörképünket körbeölelhetik a folyamatosan frissülő tartalmak.

Az InfóTükör képes megjeleníteni többek közt a beérkező leveleinket, a Gmail- és Facebook-értesítéseinket, a pontos időt, a dátumot, a kinti és benti hőmérsékletet, illetve a lakhelyünk aktuális időjárását és meteorológiai prognózisát. A hőmérsékleti értékek részben saját szenzorból, részben online forrásból származnak. Ugyancsak hasznos extra, hogy a tükör meg tudja jeleníteni a lakhelyünkhöz legközelebbi, illetve lényegében bármely budapesti tömegközlekedési eszköz menetrendjét, így segítvén, hogy a reggeli rohanásban ne késsük le a buszt, trolit, villamost.

Jelenleg mintegy tizenöt modul érhető el, amelyek között motivációs és spirituális gondolatokkal szolgáló példányok is megjeleníthetők. A leginkább a normál applikációkhoz hasonlítható modulokat egy okostelefonon, vagy egyéb kütyün futó böngészőből lehet ki/be kapcsolgatni, dedikált alkalmazás egyelőre sajnos nem érhető el. Érdemes egyébként megfontolni, hogy pontosan milyen tartalmakat, milyen e-mail-fiókokat teszünk ki a tükörre, ez ugyanis nem „egyszemélyes”, hanem egyszerre több személy által látott, használt eszköz.

A cikket írta és a képeket készítette: László Ferenc.
A teljes írás itt olvasható:
https://hvg.hu/tudomany/20191020_infotukor_teszt_intelligens_tukor_magyar_fejlesztes

Kategóriák:

Írd meg a véleményed