Megjelenés: 2020.08.27. Írta: admin Hosszászólás: 0

Hogy lehet kihozni a tükörből a maximumot?

…avagy a legtöbben miért nem tudják kihasználni a benne rejlő lehetőségeket

Hogy ne kerülgessük a forró kását, a válasz röviden: akkor hozhatod ki belőle a legtöbbet, ha tudsz programozni és nem idegenkedsz a Linuxtól. Mert az InfóTükör igazából egy geek cucc.

Változik a világ, változik az életünk

Ki gondolta volna egy évvel ezelőtt, mennyire meg fog változni az életünk idén? Ki látta előre a karantént? És mindazt, ami ezzel járt…

Sokak maradtak otthon, és kényszerültek hónapokra a négy fal közé. Ilyen körülmények között értelmét vesztette például a BKK modul: hiszen mi haszna van látni a menetrendet, ha úgysem szállhatok föl a járművekre? Viszont arra helyre pont kifér a grafikonrajzoló modul! A Johns Hopkins Egyetemen a pandémia kitörésekor hatalmas munkával összeállítottak egy adatbázist, amit azóta is frissítenek, karbantartanak. Az onnan lekért (és megszűrt) adatokból kirajzolható például a hazai járványhelyzet állapota. Csak egyszer kell beállítani, utána mindig az aktuális helyzetet mutatja.

Igen ám, de mit jelent a gyakorlatban az, hogy “csak egyszer kell beállítani“? Hozzáértőknek 1-2 órát, a szoftvereket először használó programozóknak fél/egy nap bíbelődést. Programozni nem tudóknak meg kábé annyit, mint az éti csigának tíz alatt futni a százat. Nem belemenve a részletekbe, a buktatókba, vázlatosan a következők kellenek hozzá.

  1. Először is telepíteni kell a TIG Stacket a tükörre. Windózhoz szokott felhasználók azt gondolhatják, hogy letöltés, futtatás, aztán Next, Next, Next, kattintás az ikonra a képernyőn és már jönnek is az adatok. Rossz hír: nem.
    A TIG Stack három különálló program. A Telegraf gyűjti össze az adatokat (jelen esetben tölti le a netről), az InfluxDB adatbázis-kezelő tárolja őket, a Grafana pedig rajzolja belőlük a grafikont. Ez eddig három telepítés. Karakteres képernyőn, parancsmódban.
  2. Be kell mindet állítani. Hogy jó helyről, megfelelő ütemezésben jöjjenek az adatok, jó helyen és formátumban legyenek eltárolva, úgy nézzen ki a grafikon, ahogy szeretnénk, jogosultságok kezelése stb. Sokat könnyít a feladaton, hogy a vi (ejtsd: víáj) helyett lehet nano szövegszerkesztőt használni. 😉
  3. Végül telepíteni kell a tükörre azt a modult, ami a Grafana által elkészített grafikont megjeleníti. Aztán hajat tépni, hogy miért nem megy, kódot túrni, hibát keresni, majd kijavítani az elavult kódrészeket…

És már kész is. 🙂

Mellesleg, ha már eleged van a járványos hírekből, rengeteg formájú és adattartalmú grafikon kirakható ezzel a módszerrel.

Ételrendelés

Másik példa. A karantén alatt rászoktunk az ebédünk házhoz hozatására. A szállító étlapjáról a család tagjai egy Google táblázatba írták össze a rendelendő ételeket egy-két héttel előre, aztán minden egyes nap nyithattuk meg a táblázatot ismét, hogy ellenőrizzük, melyik doboz kié… De miért ne tehetnék ki a tükörre, ki mit választott aznapra?

A feladat nagyobb része Excel-bűvészkedés (illetve ugyanaz, csak gúgliban), a kisebbik része a felhős adatok leszippantása és kiírása. Erre is létezik modul, és bár a grafikonos vesszőfutásnál sokkal kisebb melóval jár, nem árt hozzá tudni, mi az az SSH vagy éppen VNC, továbbá jól jöhet néhány bash parancs is.

Tanulság

Ha jobban értesz hozzá, jobban tudod használni. De ez nem csak a tükörrel van így, hanem nagyjából mindennel. Hiába ismerem a kocsim minden csínját-bínját, Kimi Räikkönen nálam egész biztosan jobb köridőt menne vele.

Ettől függetlenül a tükörre igaz minden állítás, amit eddig tettünk róla. Szép tárgy, egyformán megállja a helyét az otthonodban és céges környezetben, hasznos, inspirációt ad a mindennapokhoz és így tovább. A napi rutin részévé válik, és egy idő után hiányozna, ha nem lenne.

Nem szükséges hozzá a programozási tudás. Anélkül is szuper dolog. Állandó keretekben változó tartalmat megjeleníteni, statikusság és dinamika egyszerre – ez a tükör lényege. A valóság azonban még ennél is izgalmasabb. Az életünk sokkal gyorsabban változik, és ezt követni csak informatikai ismeretekkel lehet.

Tanuljatok programozni! Ha nem megy, legalább a gyerekeitek ismerkedjenek a különböző programnyelvekkel! Nem a tükör kedvéért, hanem mert a következő generáció számára nélkülözhetetlen lesz.

Kategóriák:

Írd meg a véleményed